09/05/2023

El passat dissabte 6 de maig es va celebrar el FirEntitats de Sants, Hostafrancs i La Bordeta 2023, un esdeveniment que aglutina a les entitats d’aquests 3 barris per apropar-se a la ciutadania i fomentar la seva participació. La jornada es va dur a terme al carrer de Sants i carrer Creu Coberta i vam poder gaudir d’un dia assolellat i de nombroses visites tant de persones públiques com de ciutadans i ciutadanes amb interès per conèixer més sobre la sordceguesa i la tasca de l’APSOCECAT.

L’Associació Catalana Pro Persones amb Sordceguesa, a banda d’oferir informació a aquelles persones interessades en la nostra tasca, també vam realitzar diversos tallers d’orientació i mobilitat amb el bastó blanc i vermell de la sordceguesa i simulació de pèrdues visuals a través d’ulleres creades per l’associació que permeten experimentar algunes afectacions visuals de les que poden tenir les persones amb sordceguesa. D’aquesta manera, vam poder sensibilitzar en els esfoços que realitzen les persones usuàries bastó a l’hora de desplaçar-se i de la necessitat de suport de professionals per dur a terme activitats de la vida diària. A més, a través de les ulleres de simulació de pèrdues visuals també vam visibilitzar la diversistat del col·lectiu i com segons les característiques de cada afectació, les experiències poden variar.

Entrevista amb candidats i candidates a l’alcaldia de Barcelona

Durant la jornada, la carpa de l’entitat va rebre la visita de diferents alcaldables a la ciutat de Barcelona als que va atendre el president de l’APSOCECAT, Ricard López. Concretament, vam poder conversar amb Ada Colau, Ernest Maragall, Xavier Trias i Anna Grau; des d’APSOCECAT els vam transmetre les grans necessitats del col·lectiu de persones amb sordceguesa, especialment aqulles majors de 65 anys que generalment no estàn detectades i es troben en perill d’aïllament si no reben els recursos adequats. També vam aprofitar per explicar la gran necessitat d’un centre de recursos de la sordceguesa a la ciutat de Barcelona, al futur espai de La Magòria en sinèrgia amb altres equipaments socials, per a poder coordinar les tasques de detecció, avaluacions funcionals, coordinació d’atencions i desenvolupament de programes de vida independent o mòduls complementaris específics en centres de dia i residencials, entre d’altres.

Destaquem especialment la menció específica d’Anna Grau que es va comprometre amb la nostra entitat i en la creació d’un centre específic per a les persones amb sordceguesa. Esperem que la resta d’alcaldables puguin arribar a compromisos similars amb un col·lectiu tan invisibilitzat com el nostre.