11/07/2022

Durant la setmana del 27 de juny l’entitat ha realitzat diverses activitats de celebració, reivindicació i visibilització del col·lectiu de persones amb sordceguesa

La Setmana per a la conscienciació sobre la Sordceguesa és una de les més intenses per a la nostra organització, donat que la sordceguesa és el focus de les nostres actuacions.  D’aquesta manera, hem comptat amb diferents actuacions amb l’objectiu de celebrar el Dia Internacional de la Sordceguesa, alhora que col·laborar en la visibilització del col·lectiu, encara molt desconegut socialment i per reivindicar la necessitat de recursos per a l’atenció de les persones amb sordceguesa.

Dia Internacional de la Sordceguesa

El dilluns 27 de juny se celebra el Dia Internacional de la Sordceguesa degut a que aquest mateix dia va néixer Hellen Keller, la primera persona amb sordceguesa en poder accedir a la universitat i tot un referent per al col·lectiu pel seu activisme i activitat intel·lectual.

En aquest dia tan significatiu APSOCECAT va dur a terme un acte a l’Hort d’en Queni, espai a l’aire lliure que té cedit l’associació. Aquest acte va comptar amb una ruta sensorial per l’hort per a totes les persones assistents que ho desitjaven en un exercici d’estimulació del tacte i l’olfacte. Després es va comptar amb un parlament de la Petry Martínez, secretaria d’APSOCECAT en el que va remarcar la feina que queda per davant per a la visibilització del col·lectiu i la seva atenció. En definitiva, per la consecució de la igualtat de drets de les persones amb sordceguesa.

Enguany, es va comptar amb el parlament de la Petry Martínez enlloc del habitual orador, el president de l’associació Ricard López, degut a que presidia un acte al Congrés dels Diputats en nom de la Federació Espanyola de Sordceguesa, de la que APSOCECAT és federada, precisament per a presentar l’estat del col·lectiu i fer palesa la necessitat de recursos per a la seva atenció.

En el marc de l’acte, per tercer any consecutiu es va fer entrega també dels premis del Concurs de Narrativa de l’Hort d’en Queni. Un certamen de relats breus amb modalitat escrita i en llengua de signes que vol fomentar la participació ciutadana, estimular la creació literària, el compromís cívic i el coneixement i visibilització de la discapacitat i la sordceguesa. En la modalitat escrita va guanyar el text de Rosa Campmany “Pablo, adolescente sin culpa” i en la de llengua de signes l’Eiden Sánchez pel relat “Unit a la natura”. El premi per ambdós premiats ha estat un lot de productes de l’Economat Social, cooperativa del barri que col·labora amb el concurs.

Imatges de la celebració del Dia Internacional de la Sordceguesa a l’Hort d’en Queni (D’esquerra a dreta i de dal a baix: Ruta sensorial, discurs de la Petry Martínez amb la interpretació a LSC per part d’Enric Lluch, Discurs de l’Agustí Vilar, foto de familia amb les persones assistents)

.

Jornada Sordceguesa i Serveis Socials

La següent activitat que es va dur a terme durant la Setmana per a la conscienciació sobre la Sordceguesa va ser la Jornada S3: Sordceguesa i Serveis Socials. Un acte destinat a professionals dels serveis socials tant d’organismes públics com privats per a analitzar les diferents experiències d’atenció al col·lectiu de persones amb sordceguesa a Catalunya i a Europa.

Durant la jornada es va poder escoltar l’anàlisi de la situació actual al nostre territori de la mà del psicòleg i un dels coordinadors de l’entitat, el Xavier Capdevila, així com l’experiència pròpia d’una persona amb sordceguesa, l’Agustí Vilar. Tots dos van deixar palès que la necessitat més gran del col·lectiu és la de disposar de més recursos per l’atenció, sobretot de persones mediadores que puguin connectar a les persones amb sordceguesa amb tot allò que els envolta.

A la segona taula, també vam comptar amb relats d’experiències recents en l’atenció a la sordceguesa com és el cas de la residencia Benviure que compta amb un grup de persones amb sordceguesa que hi viuen. La segona intervenció va ser d’un pediatre de l’Hospital Sant Joan de Déu que va relatar l’experiència de la coordinació amb APSOCECAT per a tractar a l’infant d’una dona amb sordceguesa a l’hospital. Finalment, una treballadora social de l’Ajuntament de El Prat del Llobregat va explicar el protocol d’activació d’un SAD (Serveis d’Atenció a Domicili) per a dues persones amb sordceguesa del municipi.

La tercera taula es va dedicar a l’estudi d’experiències en l’àmbit europeu, en la que es va comptar amb material audiovisual de projectes de 4 països: el CDH – Centre for Deafblindness and Hearing Loss de Dinamarca, la Lega del Filo D’Oro – Fondazione Italiana per i Sordociechi d’Itàlia, el CRESAM – Centre National de Ressources Handicaps Rares de França i Sense d’Anglaterra.

Finalment, es va comptar amb una darrera taula liderada per la Núria Bustamante, treballadora social de l’entitat, el Toni Pérez del Consorci de Serveis Socials de Barcelona i la Mercè Martin de la Diputació de Barcelona. En la que es fa fer una prospecció de futur sobre els recursos necessaris per a la sordceguesa, una taula que va deixar palesa la gran necessitat d’un centre de referència de la sordceguesa que pugui fer l’anàlisi del col·lectiu i l’estimació de les seves necessitats, així com la creació d’un cens que permeti conèixer el nombre real de persones amb sordceguesa a Catalunya i així assignar-les els recursos pertinents.

La jornada, que es va gravar amb vídeo, es penjarà a les xarxes d’APSOCECAT en les properes setmanes.

Imatges de la Jornada Sordceguesa i Serveis Socials (D’esquerra a dreta i de dalt a baix: Ricard López, president d’APSOCECAT  acompanyat de Maria Rosa Pons, directora general de Provisió de Serveis de la Generalitat de Catalunya; ponents de la Taula 1: Reptes actuals en l’atenció a la sordceguesa; ponents de la Taula 2: Bones pràctiques a Catalunya; ponents de la Taula 3: Models de referència en l’entorn europeu; ponents de la Taula 4: Propostes de futur; Ricard López tancant l’acte)

Estrena de la Dooble

En el marc d’accions del Dia Internacional de la Sordceguesa, es va donar a conèixer la participació d’APSOCECAT a la Dooble, la nova loteria del teixit associatiu de Catalunya vinculada a Loteries de Catalunya. Aquesta loteria se sortejarà el 20 de desembre i el primer premi serà d’un milió d’euros. D’aquesta manera, amb el número 10.003, es pot col·laborar amb l’entitat i entrar en el sorteig del gran premi. A més, com a novetat d’enguany, no cal comprar el número a l’entitat, sinó que es pot fer a qualsevol establiment de loteries de Catalunya dient el número 10.003 o el nom de l’entitat, APSOCECAT.

Celebració amb les persones de la residència Benviure

L’Associació Catalana Pro Persones amb sordceguesa compta amb una col·laboració continuada amb la Residència Benviure, donat que allà hi viuen un grup de persones amb sordceguesa, moltes d’elles associades a l’entitat. Com aquestes persones no van poder assistir el dia 27 de juny a la celebració del Dia Internacional a l’Hort d’en Queni, des de l’entitat es va voler celebrar amb elles aquest dia tan significatiu el divendres 1 de juliol amb un berenar a prop del centre residencial. Gràcies a la col·laboració de persones voluntàries 8 persones amb sordceguesa van poder gaudir d’una estona d’oci i gaudi per a celebrar el seu Dia Internacional.

Amb aquesta darrera activitat es va donar punt i final a la Setmana per a la conscienciació sobre la Sordceguesa. Tot i que des d’APSOCECAT el compromís i treball en favor de les persones amb sordceguesa és una tasca diària.