17/08/2022

L’organització de les Festa Major de Gràcia ha convidat enguany a APSOCECAT a realitzar un taller sensorial de sensibilització envers la sordceguesa. El taller es va dur a terme el passat 16 d’agost al Carrer de les Guilleries i va comptar amb 42 participants que es van apropar a l’actvitat entre les 17h i les 19h per tal d’experimentar amb el sentit de la vista i l’oïda limitats.

L’activitat, titulada ‘Connecta amb els sentits’, consistia en tapar els ulls de la persona participant amb un antifaç i les orelles amb uns cascs d’aïllament sonor. La persona participant anava acompanyada d’un/a mediador/a que la guiava en un recorregut i l’acostava a diferents aliments, en aquest cas fruites i verdures de temporada, i amb el tacte, l’olfacte i el gust, la persona havia d’esbrinar de què es tractava. Un cop fet aquest primer recorregut, s’acompanyava a la persona a una cadira i se la convidava a seure. En aquest moment, es feia un exercici de comunicació alternativa ja que la personba mediadora havia de comunicar, fent servir les mans, a la persona participant que havia d’escollir un sabor de suc per a servir-se’l. Quan quedava entesa l’acció a realitzar, la persona participant havia de servir-se un got sense l’ajuda de la vista, també se li facilitava una fruita que havia de pelar, posant a prova així dues activitats quotidianes que normalment poden semblar molt fàcils però que poden ser un repte quan no ens podem ajudar de la vista o l’oïda.  Al final de l’activitat es va posar a disposició unes cartolines per tal que tothom que va realitzar l’activitat pogués deixar per escrit les seves sensacions i aprenentatges.

La valoració d’aquesta activitat ha estat molt positiva, tant des d’APSOCECAT com per part de les persones participants. A banda de tractar-se d’una activitat lúdica amb la que tothom va passar una bona estona, també va servir per a sensibilitzar sobre les limitacions de les persones amb sordceguesa i la gran necessitat de suports amb la pèrdua combinada de vista i oïda. Algunes de les impressions de les persones participants van ser:

Acrivitat molt recomanable per apropar-te a una altra realitat. Aprens a connectar amb els altres sentits

Que la vida quotidiana pot ser molt costosa, però l’acompanyament pot ser molt clau

Sirve como experiencia para ponerse en el lugar de los demás

La vulnerabilitat dels cossos, la interdependència entre les persones, la generositat de qui ens ho mostra

Lo importante de los ritmos y la sensibilidad a la hora de trabajar con el cuerpo de las personas