14/03/2022
A l’Associació Catalana Pro Persones amb Sordceguesa som conscients de les diverses discriminacions existents a la societat ja que aquestes afecten a tothom, incloses les persones que formem part de l’associació, tant a les associades com a les treballadores. Entre elles, una de les més presents és la discriminació de gènere. L’any passat vam reflexionar en motiu del 8 de març sobre la dona amb sordceguesa i la doble o triple discriminació que pot patir i explicavem les diferents mesures i tasques que hem anat realitzant per tal de treballar amb pespectiva de gènere i col·laborar amb l’erradicació de les opressions per gènere. Aquesta és una feina de tot l’any, un treball constant que provoca que posem aquesta perspectiva en tot allò que fem. Tot i això, també hem volgut realitzar algunes accions específiques en motiu del Dia Internacional de la Dona.
Campanya #8M Cada Dia

Celebració a xarxes socials
D’altra banda, el mateix 8 de març vam voler compartir a xarxes una sèrie d’imatges per a les persones que seguiu els nostres perfils tant a Facebook, Twitter com a Instagram per a fer-vos arribar els missatges clau de l’Associació d’enguany. En aquesta campanya vam fer servir 3 paraules clau: celebrar, reivindicar i visibilitzar. Des d’APSOCECAT pensem que aquestes 3 paraules podien ser un bon resum del que és per nosaltres el Dia Internacional de la Dona. Per una banda, volem que sigui un dia de celebració de la dona, en el nostre cas vam voler celebrar específicament les dones amb sordceguesa en tota la seva diversitat. A més, creiem que, sens dubte, es tracta també d’una data de reivindicació i de lliuta contra totes aquelles opressions relacionades amb el gènere per tal d’aconseguir una igualtat efectiva. Finalment, també és clau la visibilització de les tasques de cura, un tema que ens toca molt d’a prop, ja que les nostres professionals realitzen tasques de cura però a més, som una associació de famílies, pel que creiem molt necessari donar valor a les cures no remunerades, majoritàriament dutes a terme per dones.
Taller sobre les discriminacions de gènere
Per acabar, el dissabte 12 de març vam voler treballar la perspectiva de gènere amb el nostre col·lectiu, les persones amb sordceguesa. Per això, vam convocar al nostre local a totes les persones amb sordceguesa, amistats i families que volguéssin a fer un taller sobre les discriminacions a les dones. Donat que una de les limitacions més significatives de les persones amb sordceguesa és l’accés a la informació, vam pensar que podia ser interessant parlar de les discriminacions que poden patir les dones en diferents àmbits i aprofitar per reflexionar sobre el tema alhora que resolíem dubtes. Va ser un taller en el que van participar 3 dones amb sordceguesa, 3 mediadores i dues estudiants de pràctiques. Després d’una ronda de presentacions vam posar diversos exemples de discriminació i cada dona amb sordceguesa escollia el tipus de discriminació que era a través d’uns objectes referents. A partir d’aquesta dinàmica es va reflexionar sobre per què existien aquestes discriminacions i com havien canviat al llarg dels anys. Va ser una oportunitat de trobar-se entre 3 dones i reflexionar plegades sobre el gènere i el pes que aquest té sobre les seves vides.