22/10/2019

L’APSOCECAT ha tornat a participar en el cicle de conferències que la Facultat d’Educació ofereix als estudiants del Grau de Pedagogia

La sessió Parlem de sordceguesa va celebrar-se el 21 d’octubre, organitzada per la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona. L’activitat va tenir lloc a l’Aula Magna i va comptar amb uns 150 alumnes. Com a ponents participaren Xavier Capdevila i Alba Campmany, membres de l’equip tècnic de l’APSOCECAT.

A fi d’adaptar-se als horaris dels estudiants, s’hi van impartir en dos torns, de matí i de tarda.

Parlem de sordceguesa: què és i com abordar-la

L’activitat va estar enfocada com a una introducció a aquesta discapacitat. Considerant que la formació s’emmarca dins l’assignatura de Comunicació, es va fer amb èmfasi en els aspectes que afecten la comunicació i l’accés a la informació, amb dedicació als següents temes:

– Nocions bàsiques sobre sordceguesa
– Diversitat del col·lectiu segons el moment d’aparició de les pèrdues sensorials
– Causes
Sistemes de comunicació comunament emprats
– Estratègies d’intervenció del mediador en sordceguesa

Els continguts van anar acompanyats de exemples de l’ús de la llengua de signes (en l’aire i recolzada), dels objectes referents i de materials adaptats. Per la part d’orientació i mobilitat, es va parlar del bastó blanc i vermell, així com de les tècniques de guia.

Els alumnes van interessar-se per la intervenció en persones amb sordceguesa congènita i en l’aprenentatge del llenguatge. Per la part més institucional, va plantejar-se la no existència d’un cens oficial i el impacte negatiu d’aquesta situació en la detecció i intervenció precoç.

La sessió Parlem de sordceguesa va donar peu igualment per comentar les campanyes de conscienciació del bastó blanc i vermell i del distintiu Tinc Baixa Visió, tots dos compatibles entre sí. Per arrodonir la sessió, els assistents van endur-se el Manual de referència de la sordceguesa, editat per la FESOCE.

APSOCECAT agraeix la bona disposició i entusiasme dels estudiants, així com als representants de la Facultat que van tenir la cortesia d’estendre un any més aquesta invitació.