Les activitats de la Setmana internacional de la sordceguesa s’han centrat al voltant de la Conferència europea de sordceguesa

26/06/2014. Celebracions Setmana internacional de la sordceguesa 2014. Com cada any, al voltant del 27 de juny es celebra arreu del món la Setmana internacional de conscienciació de la sordceguesa. Aquesta data ve marcada pel dia de naixement de Helen Keller, destacada activista, escriptora i professora nord-americana reconeguda com la personalitat sordcega més rellevant de la història.

A l’APSOCECAT normalment fem una sèrie d’activitats amb un acte protocol·lari el mateix dia 27. En aquesta ocasió, no obstant, la commemoració ha estat centrada en la Conferència europea de sordceguesa del passat dia 20. Un acte que ha posat la cirereta al projecte Indicadors europeus de la sordceguesa en el què portem dos anys treballant, amb el suport del programa d’aprenentatge permanent de la Comissió Europea. També hi haurà una petita jornada de portes obertes i una sessió de formació en comunicació amb persones sordcegues dissabte 28. 

El més important en aquestes alçades, i derivat de les conclusions del projecte europeu, és la posada en evidència de la disparitat de càlculs sobre el col·lectiu i d’atencions específiques, segons els diferents països d’Europa enquestats. A Catalunya, en particular, el estudi estima l’existència de 38.000 persones, unes xifres que contrasten amb les 3.000 que han estat tradicionalment calculades. Amb informacions com aquesta es fa més prioritària encara la intervenció de les autoritats en el disseny d’una política i uns programes destinats a la detecció i l’atenció específica de les persones amb sordceguesa. Això és el que realment voldríem celebrar en una setmana com aquesta.

Tota la informació dels resultats de l’estudi està disponible a la web el projecte europeu. L’informe final està disponible en castellà, anglès i francés, amb consulta i descàrrega gratuita. Veure web projecte Indicadors europeus de la sordceguesa