20/05/2022

El cap de setmana del 29 d’abril a l’1 de maig es va dur a terme un respir a persones amb sordceguesa, dins del programa d’Oci i Temps Lliure de l’Associació Catalana Pro Persones amb sordceguesa. Aquest ha estat el primer respir del 2022 i ha comptat amb l’assistència de sis persones amb sordceguesa, sis professionals de la mediació referents i cinc persones de suport a la mediació, formades per estudiants en pràctiques.

En aquesta ocasió vam anar a El Prat del Llobregat, a la casa de colònies de Fundació Esplai, que hem visitat en nombroses ocasions, ja que s’acostuma a adaptar a les necessitats del grup amb facilitat. Les persones amb sordceguesa participants eren persones amb sordceguesa congènita i algunes persones amb sordceguesa adquirida amb necessitat de suport extens. El dia d’arribada, divendres, ens vam dedicar a explorar l’espai i situar-nos en la que seria la nostra casa els propers dies, tant les habitacions com la sala de tallers, que oferia diverses activitats per a les persones participants. Dissabte, va ser el dia més intens, en el que pel matí segons els desitjos de cada persona, es realitzaven tallers sensorials, de cuina, d’horticultura, de massatges, de teixits, jocs adaptats o simplement prendre el sol. Per la tarda, el grup es va unir per a fer el té que havia preparat l’Ahmed i després per anar a visitar la piscina municipal per a fer una activitat relacionada amb l’exercici i el cos, algunes persones van gaudir nedant mentre d’altres aprofitaven la sauna i, en general, tothom va tenir una molt bona experiència. Diumenge, a banda d’aprofitar per a fer altres tallers disponibles a la sala que la coordinació havia habilitat, també es va fer una sortida de grup per anar a fer el vermut molt a prop d’un parc, d’aquesta manera el grup podia anar junt però a l’hora amb possibilitat d’escollir si volien quedar-se al bar o si volien anar a passejar al parc. A la tarda, les famílies es van apropar a El Prat per venir a buscar a les persones amb sordceguesa participants a l’activitat.

L’objectiu del Respir és doble, per una banda es tracta d’afavorir la conciliació sociofamiliar de les famílies o persones cuidadores principals de les persones amb sordceguesa, oferint-les un cap de setmana de descans. Alhora, els Respirs tenen un caire d’oci per a les persones amb sordceguesa, on s’aprofita l’estada per treballar l’autonomia, així com l’orientació i la mobilitat en entorns nous amb l’objectiu és oferir un espai d’oci i lleure adaptat que afavoreixi la socialització i la comunicació entre perfils semblants.

L’objectiu del Respir és doble, per una banda es tracta d’afavorir la conciliació sociofamiliar de les famílies o persones cuidadores principals de les persones amb sordceguesa, oferint-les un cap de setmana de descans. Alhora, els Respirs tenen un caire d’oci per a les persones amb sordceguesa, on s’aprofita l’estada per treballar l’autonomia, així com l’orientació i la mobilitat en entorns nous amb l’objectiu és oferir un espai d’oci i lleure adaptat que afavoreixi la socialització i la comunicació entre perfils semblants. Aquesta activitat ha estat possible gàcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona.