Imagte general de l’acte del Dia de la Sordceguesa de l’APSOCECAT i la guanyadora de la modalitat escrita, Rosa Campmany Font, al moment d’agrair el premi.

30/06/2020

L’APSOCECAT va celebrar el Dia de la Sordceguesa amb la reobertura de l’Hort d’en Queni i el lliurament de premis del Concurs de Narrativa Accessible

L’acte pel Dia Internacional de la Sordceguesa de l’APSOCECAT enguany va tenir un aire fresc i literari. La celebració va estar centrada en el lliurament de premis de la primera edició del Concurs de Narrativa Accessible Hort d’en Queni, i va tenir lloc en l’hort que dona nom al certamen.

Tot i que la data oficial del Dia de la Sordceguesa és el 27 de juny, la celebració es va avançar al dia 26. L’hort, que romangué tancat des de l’inici del confinament, finalment va obrir al públic per acollir l’activitat.

El programa va començar amb les paraules de benvinguda del president. Seguidament, es va fer un resum de les actuacions de l’APSOCECAT en el context de la pandèmia, com la Guia “Què fer si ingressa una persona amb sordceguesa?“, així com una breu menció als projectes en curs. A continuació, va tenir lloc el lliurament de premis, presentat per Agustí Vilar, soci de l’entitat i representant del jurat.

Creativitat sense barreres

El Concurs Hort d’en Queni de Narrativa Accessible és una iniciativa de l’APSOCECAT que compta amb el suport de la Biblioteca Vapor Vell i el Col·lectiu d’Artistes de Sants, els representants dels qual van participar del jurat. Inspirat en en Queni, el cargolet que no pot ni veure ni sentir, el concurs busca inspirar històries que parlin de la gent, de grans i de petits, de forts i de més vulnerables, i clar, de sordceguesa. Té una única categoria, la narració breu, i dues modalitats, escrita i en llengua de signes.

En aquesta primera edició es van rebre 12 propostes, 9 en modalitat escrita i 3 en llengua de signes. Aquestes últimes, totes de persones amb sordceguesa, fet que ha complagut molt al jurat. Com a narracions guanyadores van ser seleccionades “En Marc i la Sara”, de Rosa Campmany Font, en modalitat escrita; i “La magia del bastón rojiblanco” de María Isabel Asensi Martín, en modalitat llengua de signes.

També, en senyal de reconeixement a la qualitat de les aportacions, el jurat va fer menció especial a “Valèria”, de Shaozhen Zhun Cao, i “El mensajero”, de Gabriela Bisbal Sayer, en modalitat escrita. Per la part de llengua de signes, es va reconèixer La patata milagrosa”, de Carlos Vilar Cals i “Salva hambre”, de Antònia Almodóvar. Totes les històries seran publicades pròximament en la web de l’APSOCECAT.

Aquesta celebració del Dia de la Sordceguesa va marcar una certa tornada a la normalitat. Amb el suport dels assistents: amics, coneguts, persones sordcegues i participants del concurs, va tenir lloc una celebració fresca, en mig de plantes i moltes ganes de reprendre la plena activitat.