31/03/2023

El dia 1 d’abril celebrem el Dia Europeu de la Sordceguesa, aquesta data s’escull en base a l’aprovació formal del Parlament Europeu en la mateixa data de 2004 la Declaració sobre els drets de les persones amb sordceguesa reconeixent-la com a discapacitat específica, una gran fita pel col·lectiu.

En aquesta data tant significativa pel col·lectiu amb el que treballem, hem enviat una carta a totes les persones que formen part del Parlament de Catalunya per a posar-les en alerta a la sobre la situació d’abandonament del col·lectiu que representem i per a demanar que els i les parlamentàries s’involucrin en la consecució dels drets de les persones amb sordceguesa en igualtat d’oportunitats a Catalunya.

Manifest pel Dia Europeu de la Sordceguesa

La sordceguesa està oblidada, després de més de 25 anys de lluita de les entitats, persones amb sordceguesa i famílies encara estem massa lluny. Encara hi ha milers de persones amb sordceguesa sense detectar, aïllades, sense els recursos necessaris. A més, les persones amb sordceguesa detectades no compten amb el recolzament i acompanyament especialitzat que requereixen i les famílies es troben en una situació de sobreesforços econòmics i de cures insostenibles.

Aquest 1 d’abril demanem a les administracions que revoquin la situació d’oblit de la sordceguesa. Des d’APSOCECAT a Catalunya i FESOCE a l’Estat Espanyol us oferim la nostra expertesa per a dur-ho a terme, reclamem la creació d’un Centre de Referència de la Sordceguesa a través del qual podríem:

  • Realitzar un cens de les persones amb sordceguesa existents, estimades en 38.000 persones a Catalunya i gairebé 300.000 a l’Estat Espanyol
  • Oferir assessorament a famílies i professionals dels serveis socials i sanitaris
  • Valoracions funcionals de casos de sordceguesa
  • Planificació i creació de Plans d’Atenció Individualitzada
  • Formació de professionals
  • Coordinació de les atencions a persones amb sordceguesa a tota Catalunya
  • Concertació de places residencials, en centres de dia i de vida independent especialitzades en Sordceguesa

Tots aquests serveis podrien acabar amb l’actual desigualtat que pateix el col·lectiu i milloraria les condicions de vida tant de les persones amb sordceguesa com de les seves famílies i persones cuidadores. Així com facilitaria la detecció i una millor atenció al col·lectiu.

Póster amb el mapa d'europa i dos bastons blanc i vermell, indicatius de les persones amb sordceguesa, El póster té el següent text: 1 d'abril Dia Europeu de la Sordceguesa. APSOCECAT Associació Catalana Pro Persones amb Sordceguesa. FESOCE Federación Española de Sordoceguera