28/06/2019

L’acte commemoratiu posa en evidència que les necessitats de les persones amb sordceguesa estan molt lluny d’estar ateses

L’APSOCECAT va celebrar el Dia internacional de la sordceguesa amb un acte el dia 27, a l’Hort d’en Queni. El programa va constar d’una part institucional, amb la presentació dels projectes en curs; i una part d’intervencions culturals.

Ricard López, president de l’APSOCECAT, va donar la benvinguda i va fer un recorregut per les reivindicacions en atencions al col·lectiu de la sordceguesa, principalment:

  • La falta de finançament per a la contractació de mediadors en sordceguesa en proporció a les necessitats reals de les persones.
  • La necessitat d’un mòdul per a persones amb sordceguesa en residències i centres de dia.
  • La urgència d’una residència i centre de dia especialitzat en sordceguesa.
  • La falta d’un cens, així com de de protocols de detecció, avaluació i derivació.

El suport institucional a la sordceguesa

López també va fer una breu presentació de dos projectes recents. Per una banda, l’adaptació del protocol d’emergències específicament per a les persones amb sordceguesa. Una iniciativa en la què participen els serveis d’emergències i els cossos de seguretat. Per l’altra, la definició del Model del Servei Municipal d’Assistència Personal, una proposta en què l’APSOCECAT ha participat en representació de les persones amb sordceguesa i que té un impacte directe sobre la promoció de l’autonomia personal. Tots dos són projectes desenvolupats amb l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i que intenten millorar les atencions al col·lectiu de la sordceguesa.

Ramón Lamiel, gerent del ens municipal, va dedicar unes breus paraules de reconeixement a la tasca de l’APSOCECAT i va aportar una perspectiva optimista quant a la continuïtat dels projectes. Per la seva part, Mònica Ribas, sub-directora general d’Atenció i Promoció de l’Autonomia Personal de la Generalitat de Catalunya, va anunciar que el Govern està acabant de definir una nova ordre que regularà la figura de l’assistent personal per a persones amb discapacitat física i sordceguesa, amb la intenció que superi les carències de la normativa actual.

L’acte va continuar amb la intervenció d’Agustí Vilar, poeta i escriptor amb sordceguesa, que va anunciar el I Concurs de contes per a infants Hort d’en Queni. La proposta està prevista pel 2020 i espera reunir representats de les entitats del Districte de Sants-Montjuïc.

Intervencions artístiques a l’Hort d’en Queni

La part de les expresions artístiques va estar dedicada a un recital de poesia del Col·lectiu d’Artistes de Sants. Els poetes van intervenir començant pel Manel Klose, que va fer de rapsode de l’autor Hermann Hesse, d’una de les poesies que va escriure al 1918. Seguidament, va presentar-se Rafel Soteras, amb un poema que va crear a partir d’un concert de carilló, quan va esbrinar de que el carillonista era cec. Per la seva part, Pep Lopez Badenas va recitar el poema “Els Horts”, de Joan Vinyoli; i Natalia Carrasco va deleitar el públic amb la seva creació “Bany de Bosc”. Especialment destacada va ser la intervenció de Gerard Vila i Nebot, 54º premi de Poesia Amadeu Oller.

Els autors dels nous murals de l’Hort d’en Queni són també del Col·lectiu d’Artistes de Sants: Tania Salinas, Mey Caro, Josep Olivares, Marta Puigcerver, Gemma Genestós, Anna Fortuny Drago, Manel Klose i Pepita Pedret. També hi ha un segment decorat pels usuaris de Pre-tallers Sant Josep. 

L’acte va acabar amb un brindis i temps per gaudir de l’Hort d’en Queni entre amics i coneguts.