03/07/2023
L’Associació Catalana Pro Persones amb Sordceguesa ha celebrat la Setmana Internacional de Conscienciació de la Sordceguesa de 2023 amb 3 actes diferents:
- El 27 de juny vam ser a Madrid a l’acte ‘Mapa de la Sordoceguera en España y propuestas de futuro’ organitzat per la Federació Espanyola de Sordceguesa.
- El 28 de juny vam realitzar una activitat solidària de sensibilització vers la sordceguesa a un coworking de Barcelona
- El 30 de juny vam fer la celebració a Barcelona en un acte amb diverses activitats
D’aquesta manera, al 2023 l’associació ha pogut dur a terme una vessant més política i reivindicativa, una de formativa i una altra de festiva i de celebració de les persones amb sordceguesa i families que formen part de la nostra entitat. A continuació t’expliquem com van anar les diferents activitats.
Acte a Madrid amb la Federació Espanyola de Sordceguesa
El Dia Internacional de la Sordceguesa, 27 de juny, un grup de persones d’APSOCECAT es va desplaçar fins a Madrid per acompanyar a la Federació Espanyola de Sordceguesa en l’acte ‘Mapa de la Sordoceguera en España y propuestas de futuro’ que va organitzar al Colegio Santa Gema Galgani al barri madrileny d’Aluche. En aquest acte es va fer un repàs de l’estat actual de la sordceguesa, en el que ens trobem en una situació preocupant de manca de recursos i de falta de detecció del col·lectiu, tant en edats primerenques com en la sordceguesa associada a l’envelliment. Aquesta manca de detecció provoca que hi hagi persones aïllades que no compten amb els recursos i eines necessaris per a poder accedir a la informació del seu voltant, comunicar-se i moure’s de manera autònoma. Seguidament vam fer un repàs per bones pràctiques d’atenció a la sordceguesa a altres països d’Europa, vam poder veure l’experiència de la Lega del Filo d’Oro a Itàlia, el Centre de Comunicacions i necessitats especials – CDH a Dinamarca, el Centre Nacional de Recursos per les Discapacitats Rares – CRESAM a França i Sense UK al Regne Unit, que ens van inspirar en models més avançats en països propers. Finalment la presidenta de l’Organització Sensorial de Galicia – XOGA, membre també de FESOCE va llegir el manifest de la federació pel Dia Internacional de la Sordceguesa i va exposar les reivindicacions de la federació de la creació del cens i d’un centre de referència des del que poder coordinar les actuacions i atencions en favor del col·lectiu. Per finalitzar, el president de FESOCE i APSOCECAT, Ricard López va parlar de la implicació dels diferents partits polítics amb les propostes de la federació i va tancar l’acte.
Activitat solidària de sensibilització
El dimecres 28 de juny, en el marc de la setmana de conscienciació de la sordceguesa, vam prendre una vessant més formativa i de sensbilització amb un taller d’introducció a la sordceguesa i un taller pràctic de dactilologia i un altre d’orientació i mobilitat en simulació de sordceguesa. Aquest taller es va realitzar al coworking Flycowork, que es va interessar en col·laborar amb la nostra associació i conèixer més sobre el col·lectiu de persones amb el que treballem. El compromís d’empreses i iniciatives privades com aquesta amb la discapacitat ens il·lusiona i ens ajuda a realitzar la nostra missió. És per això que sempre animem a les persones vinculades amb la nostra entitat a contactar a comerços i empreses del seu entorn proper per a col·laborar amb la nostra entitat i donar suport a les persones amb sordceguesa.
Celebració de la sordceguesa a Barcelona
Finalment vam deixar la festa grossa per al darrer dia, el divendres 30 de juny, en el que vam realitzar l’acte de celebració del Dia Internacional de la Sordoceguesa a Barcelona. Aquest va ser l’acte principal de l’associació en el seu Dia Internacional i va estar dividit de diverses activitats tant per a les persones amb sordceguesa com per a les persones amigues i col·laboradores de l’associació. El leitmotiv d’aquest acte va ser ‘Fem sentir la sordceguesa’ una frase que tenia especialment sentit gràcies a la participació de l’agrupació de batucada del Dracs de la Bisbal. Aquesta agrupació va venir a la celebració d’APSOCECAT per a realitzar un taller de bautcada a una desena de persones amb sordceguesa, abans però també se’ls va realitzar un taller de sensibilització per a que es poséssin en la situació de les persones amb sordceguesa a les que més tard anaven a ajudar a tocar. El taller va ser tot un èxit, les persones amb sordceguesa van gaudir amb les vibracions dels intruments de percussió que se’ls va oferir de tocar i van poder participar en la creació de ritmes. Després del taller l’agrupació de batucada dels Dracs de la Bisbal ens va oferir una actuació com a prèvia a l’inici oficial de l’acte del Dia de la Sordceguesa. El president de l’associació, Ricard López, va agraïr la presència de les persones assistents a l’acte i va reivindicar el desconeixement i falta de recursos amb els que encara avui en dia hem de batallar des de la nostra entitat i va donar pas a l’entrega de premis del IV Concurs de Narrativa de l’Hort d’en Queni. La Montse J. Sorribes, membre del col·lectiu d’artistes de Sants i representant del jurat del concurs de narrativa va ser l’encarregada d’anunciar als relats guanyadors i fer entrega dels premis, una cistella de productes ecològics cedida per l’economat social. Els guardonats per aquest concurs van ser l’Òscar Duran amb un relat titulat A contracorriente i l’Araceli Capella pel relat La meva vivència com a persona amb sordceguesa.
