04/01/2022

El Braille és un sistema de lectura i escriptura tàctil ideat a principis del segle XIX per Louis Braille, nascut un 4 de gener i per tant, motiu pel que el dia mundial d’aquest sistema de comunicació se celebra en aquesta data. Es tracta d’un sistema binari que es basa en una cel·la que conté sis punts per cada caràcter distribuïts de diferents formes. Tot i que és un alfabet universal, existeixen variacions en alguns idiomes.

Donada la diversitat de les persones amb sordceguesa, no totes fan ús del Braille, sinó que depèn de les seves necessitats, capacitats o desitjos. En el cas de l’aprenentatge d’aquest, també varia segons les seves característiques. Per exemple, en el cas de persones grans o persones amb dificultats en la psicomotricitat fina, es comença a aprendre l’alfabet Braille amb punts més grans i separats entre sí per després anar introduint els punts més petits, en la mida més habitual dels materials i eines existents.

.

Des de l’Associació Catalana Pro Persones amb Sordceguesa oferim a les persones amb sordceguesa que ho desitgin formació, eines i materials de Braille per tal d’aprendre aquest alfabet que els permet un major accés a la informació i a la cultura.

A més, l’associació compta amb la Biblioteca Anne Sullivan, on s’hi poden trobar nombrosos llibres en Braille tant en català com en castellà que estan a disposició de totes aquelles persones que en vulguin fer ús. Aquesta biblioteca es troba físicament al local d’APSOCECAT i per accedir-hi només cal posar-se en contacte amb l’associació.