L’acte principal va comptar amb una bona representació d’autoritats, encapçalada per la consellera de Benestar Social, Neus Munté. L’APSOCECAT va participar igualment en un acte organitzat per Difusord per a la comunitat de persones sordes. Dia internacional de la sordceguesa 2013 a Barcelona
01/07/2013. La Setmana internacional de la sordceguesa de l’APSOCECAT va tenir a la seva principal celebració dijous 27 de juny a Barcelona, a la seu del Districte de Sants-Montjuïc, amb un acte que va comptar amb la participació d’autoritats, voluntaris, familiars i amics de l’associació. El regidor del districte, Jordi Martí i Galbis, va exercir d’amfitrió reiterant el compromís del la institució que representa en el suport a les entitats que treballen en el barri.
Un cop comencat, Ricard López, president de l’APSOCECAT, va donar pas al vídeo “David conoce la sordoceguera”, part del “Meridià Verd, repte per la sordceguesa”. El vídeo va estar seguit de les intervencions de David Torre i Carles Aguilar, dos dels tres corredors del repte.
Ricard López va continuar fent un repàs a la situació actual de l’APSOCECAT, explicant les limitacions que es deriven de la manca de recursos públics dedicats a la sordceguesa i els projectes que es duen a terme amb moltes forces en contra. Óscar Boada, coordinador voluntari de l’equip de documentació, va presentar la Biblioteca “Anne Sullivan”, el nostre fons documental especialitzat en sordceguesa que segurament sigui el millor en aquesta discapacitat disponible a Espanya i bona part d’Europa.
Dia internacional de la sordceguesa 2013 a Barcelona
El diputat delegat de Benestar Social, Salut Pública i Consum, Josep Oliva i Santiveri, va dedicar unes paraules de reconeixement a les persones que fan possible la nostra feina. Va reiterar el compromís de la Diputació de Barcelona en aspectes com la millora en els serveis accessibles i la promoció de la mediació en sordceguesa. El tancament de l’acte va estar a càrrec de la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, qui va reivindicar la labor de les entitats socials que fan possible l’atenció a col·lectius específics com el nostre i va expressar la voluntat del seu departament quant a millores d’accessibilitat, formació i accés al treball.
En acabar, els assistents van tenir ocasió d’apropar-se a la sordceguesa als racons divulgatius i fins tot parlar amb familiars de persones amb sordceguesa. La consellera Neus Munté va ser especialment sensible en aquest aspecte i va dedicar una bona estona a sentir de primera ma les explicacions sobre el què representa la irrupció de la sordceguesa dins de la vida familiar.
El acte de Difusord va tenir lloc el mateix dia, al Centre Cívic Can Déu, a Les Corts. Allà la comunitat de persones sordes, liderada per Marta Vinardell, presidenta de Difusord, i Antonio Martínez, president de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA), va omplir la sala per a conèixer el estat de la sordceguesa a Catalunya. La consellera Neus Munté, entre d’altres autoritats, hi va participar.
Ricard López, per l’APSOCECAT i en representació de les persones amb sordceguesa, va fer un repàs de la panoràmica a Catalunya i va comentar els diversos projectes europeus que desenvolupem, principalment els adreçats a persones amb dificultats auditives. Especialment destacada va ser la intervenció de la Lidia León, una persona amb sordceguesa adquirida que és un exemple de lluita i perseverança. Ella mateixa va explicar el procés de concepció i producció del llibre “Mucha guerra por dar” del què es autora i que és el primer llibre totalment accessible del que tenim constància.