Moment de l’acte a Andorra, amb l’equip d’APSOCECAT durant la presentació. Els representants del Govern en primera fila

06/07/2018

L’anunci es va produir en el marc d’una Jornada tècnica amb motiu del Dia internacional de la sordceguesa

La Jornada tècnica sobre sordceguesa, adreçada als professionals dels Serveis Socials, va ser el marc en què el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va fer l’anunci sobre un programa d’atenció específic per a les persones amb sordceguesa a Andorra. L’acte va tenir lloc el dia 2 de juliol amb motiu de la celebració, el dia 27 de juny, del Dia Internacional de la Sordceguesa, a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.

Govern d’ Andorra anuncia atencions a la sordceguesa

Espot va destacar la importància de la formació oferida per l’APSOCECAT en el sentit de donar eines i recursos als professionals per fer l’acompanyament a les persones amb aquesta discapacitat. També va insistir que les persones amb sordceguesa necessiten programes específics, i va indicar que està prevista una col·laboració amb l’APSOCECAT per implementar un programa amb accions concretes per detectar i atendre persones amb aquesta discapacitat.

Per part de l’APSOCECAT, Ricard López, president també de la Federación Española de Sordoceguera (FESOCE), va aprofitar per presentar laGuía de Orientación y Movilidad para personas con Sordoceguera”, editat per aquesta última entitat per orientar als professionals que treballen amb persones amb sordceguesa i amb necessitat de suport en l’àrea de mobilitat.

A les intervencions, Xavier Capdevila, psicòleg de l’APSOCECAT va explicar els trets fonamentals d’aquesta doble discapacitat, així com les necessitats de suport adaptat en l’àrea de comunicació, en funció sempre del perfil de la persona i de les possibles restes visuals o auditives que pugui tenir. Per la seva part, Agustí Vilar, una persona sordcega i sòcia de l’entitat, va explicar quines són les necessitats de les persones amb aquesta discapacitat en termes d’autonomia, i va incidir en la figura del mediador com el professional idoni per ajudar a la persona a vincular-se amb l’entorn físic i social.