Per a una treballadora el fet d’aproximar-se a la maternitat va acompanyat de la tensió i la incertesa de la compaginació dels dos rols un cop acabi la baixa. La Núria explica com ha estat la seva experiència de maternitat i conciliació laboral amb l’APSOCECAT

Per Núria Bustamante, treballadora social i membre de l’equip tècnic de l’APSOCECAT

26/01/2017. En quant una treballadora està embarassada des de les empreses sempre es busca fer un detall: una panera amb bolquers, un lot de cremes infantils, etc. Tot això està molt bé, però el que realment necessita el bebè de 4 mesos (la baixa de maternitat a Espanya és de 16 setmanes) és poder estar amb la seva mare. Així que el millor regal senyors i senyores empresaris és poder portar en nou vingut a la feina.

Això és el que la meva associació: APSOCECAT (Associació Catalana Pro Persones amb Sordceguesa) m’ha permès fer, i li estic plenament agraïda. Hem fet més de 4 mesos així: venim cada dimarts i divendres a treballar plegades. I estic segura que ha sigut el millor regal que li han pogut fer tant a ella com a mi. Puc dir que és un veritable exemple de maternitat i conciliació laboral.

No ens enganyem, la feina no surt igual però et permet després de mesos de baixa i de dormir poc, d’anar-te incorporant novament a la rutina del dia a dia. Anar-te posant al dia amb les novetats i aprofitar les hores en que la petita dorm, que no són masses, a prioritzar el més important a poder fer.

Adaptar el lloc de treball, és fàcil, posar un llitet plegable i una hamaca de segona mà que et permet tenir a la petita mirant tot el que fas. A les reunions està totalment integrada: asseguda a la taula o a la falda de qualsevol dels assistents. I tothom es veu content.

Aquest fet també ha permès poder allargar la lactància i fins ara, no hem faltat cap dia a la feina perquè la petitona hagi estat malalta. Arriba un punt en que veus que això es el normal. Una autèntica integració dels dos rols: el de mare i el de treballadora. Tothom fa concessions però el resultat és molt més tranquil. I sobre tot, no et sents culpable pel fet de ser mare.

Aquesta situació de maternitat i conciliació laboral hauria de ser una opció generalitzada i no pas ser l’excepció com fins ara és. Animo a totes les treballadores que provin de proposar poder dur el seu fill a la feina. A vegades som nosaltres mateixes que pensem que això no serà viable i no ens ho permetran fer. Així que per intentar que no quedi, a la llarga tots hi sortim guanyant.