El passat dijous 4 de març es va realitzar el primer de 3 tallers d’escultura a l’Hort d’en Queni

L’Hort d’en Queni va ser l’espai que va acollir la primera activitat artística d’APSOCECAT del 2021. Es va dur a terme el passat 4 de març del 2021, amb dos usuaris amb sordceguesa, l’Àngel i el Casimiro, i una usuària sorda, l’Ana. Un artista, anomenat Jack, va proposar a APSOCECAT aquesta activitat d’escultura per tal d’apropar a les persones amb sordceguesa a l’art abstracte d’una manera divertida i nova per a elles.

Treball amb fang

Per a dur a terme el taller, la ràtio es va fer 1:1, tal com defensa des d’APSOCECAT, ja que d’aquesta manera les professionals de mediació en sordceguesa podien fer un bon suport als usuaris en termes de comunicació, orientació i mobilitat, així com per a poder explicar l’activitat i descobrir les noves eines que es van utilitzar. En aquest cas, els tres participants són persones signants i, a més, l’Àngel i el Casimiro, reben la informació amb llengua de signes recolzada.

L’activitat començava a les 9:30h del matí amb el Jack, el tallerista, presentant-se a les persones amb sordceguesa amb el seu nom i signe. A continuació, els va incitar a tocar les eines que utilitzarien, el fang dins d’una caixa de fusta, i peces de fusta de diferents mides i formes.

La primera part del taller consistia en la creació de diferents formes amb el fang, amb l’ajuda de les mans i les peces de fusta. Quan acabaven, havien de barrejar guix en pols i aigua per posar-ho després dins de la caixa de fusta, tapant les figures ja fetes. I, al final, havien de deixar-ho fins que s’assequés. D’aquesta manera, es crea un negatiu de les diferents escultures creades.

Va ser molt divertit veure com l’Ana feia tots els instruments que podia amb el fang. I com després, en veure al Casimiro amb la roba bruta va anar a netejar-li, mentre el renyava dient-li que havia de tenir més cura i que la gent del carrer el veuria brut si deixava la neteja per quan arribessin a casa. Tot i tacar-se, el Casimiro s’ho va passar molt bé deixant volar la imaginació per a crear diferents formes abstractes. L’Àngel per la seva banda, va comentar que se li feia una mica difícil donar forma al fang per les dificultats de mobilitat que té, però que s’ho havia passat bé també. Aquesta activitat, a banda de desenvolupar la imaginació i dots artístiques, els va servir per a treballar la psicomotricitat fina.

Mentre esperàvem que s’assequés, l’Àngel i el Casimiro, van anar a donar una volta per l’hort, acompanyats d’un mediador cadascun i així poder tocar i conèixer els noms d’alguns dels cultius. Al final van poder posar el seu nom al guix i així acabar amb l’activitat. Per ser la primera vegada que ho provaven, s’ho van passar molt bé i repetiran segur.