16/06/2021

El 27 de juny és cada any una cita de gran importància per a APSOCECAT i per a tota la comunitat de persones amb sordceguesa, famílies i professionals, es tracta del Dia Internacional de la Sordceguesa. Una data per a celebrar a les persones que tenen aquesta discapacitat i reivindicar les seves necessitats i demandes.

La celebració del 2021 es durà a terme el dilluns 28 de juny a l’Hort d’en Queni (Carrer Rosés, 8 de Barcelona) un espai a l’aire lliure que ens permet realitzar l’acte de la manera més segura possible. Per segon any, aquesta celebració anirà acompanyada del lliurament de premis del II Concurs de Narrativa de l’Hort d’en Queni, una iniciativa en favor de la creació literària i la visibilització de la discapacitat.

L’obertura de portes serà a les 17h i durant la primera mitja hora s’oferirà a les persones sense sordceguesa que vagin arribant a l’espai una ruta sensorial, en la que se les guirà per l’hort per tal d’apropar-les a la sordceguesa. D’aquesta manera a les 17.30h s’iniciarà l’acte formal amb una breu presentació institucional. Seguidament es farà el lliurament de premis del II Concurs de Narrativa de l’Hort d’en Queni i podrem gaudir d’un extracte tant del relat premiat en modalitat escrita com del relat premiat de la modalitat de llengua de signes, que serà interpretat a la llengua oral per a les persones no signants. Finalment, es dedicarà un espai a una trobada més informal entre les persones assistents acompanyada de refrigeris. L’acte comptarà amb interpretació a la llengua de signes i bucle magnètic, a més l’espai és accessible per a persones usuàries de cadira de rodes.

L’assistència és lliure i gratuïta però cal inscripció prèvia a través del correu hortqueni@apsocecat.cat.

Cartell amb escaleta de la celebració del Dia Internacional de la Sordceguesa el 28 de juny a les 17h a l'Hort d'en Queni

Per què el 27 de juny?

El 27 de juny és l’aniversari de Helen Keller, una de les persones amb sordceguesa més conegudes de la història. Al 1985 Ronald Reagan, President dels Estats Units d’Amèrica, va proclamar la setmana del 23 al 29 de juny de 1985 com Setmana de Conscienciació Helen Keller sobre Sordceguesa i va fer una crida per a que es realitzin activitats de visibilització durant aquesta setmana. Des d’aleshores, totes les organitzacions especialitzades en sordceguesa han acceptat el 27 de juny com ‘Dia Internacional de la Sordceguesa’ i a la seva setmana com a ‘Setmana Internacional de Conscienciació sobre la Sordceguesa’.