29/06/2021
El dilluns 28 de juny va ser la data escollida per a celebrar el Dia Internacional de la Sordceguesa del 2021. Un any més la trobada es va dur a terme a l’Hort d’en Queni, el solar del Carrer Rosés que l’associació té cedit des de 2017. Aprofitant les diferents plantes aromàtiques i hortalisses que es troben a l’espai la jornada es va iniciar amb una ruta sensorial pensada per apropar a les persones assistents a la sordceguesa. Per a fer aquesta ruta les persones participants es tapaven els ulls i taponaven les orelles per tal de minvar la informació que rebien de la vista i l’oïda, aleshores professionals d’APSOCECAT acompanyaven a cada una a recórrer l’hort i a palpar i olorar algunes de les plantes que s’hi troben per tal d’experimentar els sentits del tacte i l’olfacte d’una forma diferent de l’habitual. Una quinzena de persones van poder participar en aquesta ruta i les valoracions sobre l’experiència van ser molt positives.
Persones assistents a l'hort durant la ruta sensorial
.
Un cop finalitzat el temps previst per a la ruta sensorial es va iniciar l’acte. Després de la benvinguda a les persones assistents el president de l’entitat, Ricard López, va realitzar un petit parlament en el qual va reivindicar la manca de recursos per a l’atenció de les persones amb sordceguesa i en el que també va celebrar les accions de visibilització de la sordceguesa que s’han dut a terme enguany, com la il·luminació de verd de la Sagrada Família o l’alta participació en la segona edició del Concurs de Narrativa de l’Hort d’en Queni, que enguany ha doblat les participacions respecte a l’any passat. Tots els parlaments van comptar amb interpretació a la llengua de signes i l’acte comptava també amb bucle magnètic per a les persones usuàries d’audiòfon i implant coclear.

Ricard López dóna la benvinguda a les persones assistents a la celebració del Dia Internacional de la Sordceguesa
.
Seguidament, l’Agustí Vilar, associat d’APSOCECAT i persona amb sordceguesa, va prendre el torn de paraula com representant del jurat del II Concurs de Narrativa de l’Hort d’en Queni per anunciar els relats guanyadors de l’edició d’enguany. En modalitat escrita el relat guanyador va ser ‘El ventilador espatllat’ de Pau Martí Felip, que en va llegir un fragment. En modalitat en llengua de signes el relat guanyador va ser ‘Mi bastón hacia el árbol de la vida’ de Roberto Carlos Vázquez que no va poder assistir a la jornada, però l’intèrpret de l’acte, Enric Lluch, va signar un fragment del seu relat acompanyat d’una interpretació a la llengua oral perquè també les persones oïdores el poguessin entendre. El guanyador va rebre un lot de producetes ecològics de l’Economat Social, que ha col·laborat enguany amb el concurs.
El jurat del concurs també va voler valorar com a mencions d’honor l’obra ‘Els 5 sentits’ de la Vanesa Sáez Diéguez i ‘La riquesa d’allò que no té nom’ de Rosa Campmany Font en modalitat escrita i ‘El sueño rojo y blanco’ de Carlos Vilar Cals en modalitat de llengua de signes. Totes les obres presentades al concurs s’aniran penjant a la pàgina web d’APSOCECAT en els pròxims dies.
Entrega de premis i lectura de relats del II Concurs de Narrativa de l'Hort d'en Queni
.
Després del lliurament de premis i de la lectura dels relats guanyadors i finalistes, es va fer el comiat de l’acte agraint a totes les persones la seva assistència i emplaçant-les a l’any vinent i convidant-les a un berenar i refrigeris. Des d’APSOCECAT valorem molt positivament una jornada en la que van assistir 44 persones, algunes ja conegudes i habituals a les activitats d’APSOCECAT i d’altres de noves que esperem que ben aviat es converteixin en habituals.

Foto de família de les persones assistents a la celebració
.