Per tercer any consecutiu impartim formació específica als estudiants de Pedagogia de la UB. La comunicació en persones amb sordceguesa a la UB
17/11/2014. La xerrada “La comunicació en persones amb sordceguesa” es consolida com a part de les activitats del programa del primer curs de Pedagogia de la Universitat de Barcelona. La formació, inclosa dins el cicle de conferències “Comunicació en Educació” es va celebrar dimecres 12 de novembre a la sala de Graus de la Facultat d’Educació.
Xavier Capdevila i Núria Bustamante, personal tècnic de l’APSOCECAT van impartir la xerrada, que va estar organitzada en dos torns per tal d’atendre els gairebé 150 estudiants.
La comunicació en persones amb sordceguesa a la UB
La formació va començar amb una introducció a la sordceguesa com a discapacitat que deriva de la pèrdua de capacitat visual i auditiva, però que comporta dificultats afegides. Es va fer èmfasi en la varietat de casos que entren dins la definició de sordceguesa així com els diferents abordatges que requereixen. Els determinants més importants com són les possibles restes visuals i auditius, la existència d’altres discapacitats, el domini d’algun tipus de llenguatge i les pràctiques recomanades per fomentar l’autonomia van ser també continguts destacats.
Els alumnes van estar molt interessats en els diferents tipus de comunicació i l’ús de les eines de suport tal com el calendari tàctil, el bucle magnètic, el bastó i el alfabet Braille.
Des de l’APSOCECAT agraïm l’oportunitat que ens facilita la Facultat de Pedagogia i amb la què cada any guanyem nous voluntaris interessats en la mediació amb persones amb sordceguesa. Per part nostra, l’any que ve esperem repetir.