15/11/2021

Amb la represa d’activitats i de certa normalitat després de l’aturada provocada per la pandèmia de la Covid-19, APSOCECAT ha realitzat el primer respir de 2021. Així que el cap de setmana del 12 al 14 de novembre hem pogut gaudir d’uns dies d’oci i temps lliure amb persones amb sordceguesa a El Prat del Llobregat. Han participat sis persones amb sordceguesa, acompanyades de sis professionals de la mediació amb sordceguesa referents, sis persones de suport i dues persones que s’han encarregat de la coordinació del respir.

La valoració de l’activitat ha estat molt positiva, tant per part de les persones amb sordceguesa assistents com de les professionals que les han acompanyat, pel que podem qualificar aquesta sortida com un èxit absolut. Integrats dins el programa d’oci i temps lliure, els respirs tenen l’objectiu tant d’afavorir la conciliació sociofamiliar de les famílies o persones cuidadores principals, oferint-los un cap de setmana de descans, com d’oferir activitats d’oci i lleure adaptat que afavoreixin la socialització i la comunicació entre perfils semblants per a les persones amb sordceguesa.

El respir, dia a dia

El primer dia de respir, divendres 12 de novembre, vam anar rebent a les persones amb sordceguesa directament a la casa de colònies, un cop es van reunir totes a la recepció van pujar a les habitacions, acompanyades de la seva persona referent i de suport, per a desfer les maletes, col·locar tot a lloc i fer un recorregut per l’habitació per a orientar-se i conèixer on es trobaven llits, armari i lavabo. Un cop feta aquesta activitat d’hàbits, les persones que anaven acabant van poder fer un reconeixement de l’entorn, visitar la sala de tallers i alguna activitat curta, ja que ben aviat es va fer l’hora de sopar.

El dissabte vam començar el dia ja a la casa de colònies i el grup es va dividir per tal de poder dur a terme activitats adaptades a les capacitats, necessitats i gustos de cada persona amb sordceguesa. D’aquesta manera, referent i suport es van dedicar a proposar tallers, jocs i altres activitats per tal de trobar allò que la persona amb sordceguesa a qui atenien tingués més interès a fer. Després de dinar i descansar una mica, vam prendre tots plegats el tradicional té de l’Ahmed i vam anar a preparar les motxilles per fer una sortida a la piscina. L’activitat de piscina va tenir un gran èxit, totes les persones amb sordceguesa van poder passar una molt bona estona de gaudi. Algunes persones van voler relaxar-se a la sauna, d’altres a la piscina d’hidromassatge i fins i tot, alguna persona més experta va estar nedant als carrils de la piscina gran.

Finalment, el darrer dia de respir, després de preparar l’equipatge per la tornada, al matí totes les persones es van dedicar a fer tallers, jocs adaptats, activitats sensorials o relaxament, segons les seves preferències. Ja cap al migdia, tot el grup es va trobar per anar passejant per la zona fins a un bar i fer un vermut, una activitat que va agradar molt a tothom, ja que vam gaudir d’un dia de sol en molt bona companyia. La tarda, ja curta, ja que el respir acabava a les quatre, va ser per a prendre el te de l’Ahmed una última vegada i algun altre taller o estona de relaxació mentre esperàvem que les famílies vinguessin a recollir a cada persona amb sordceguesa.