Un del recorreguts realitzats pels alumnes amb l’ajut del bastó blanc i vermell

21/02/2019

L’APSOCECAT va realitzar una jornada intensiva per mostrar el més petits com és no veure i no sentir

Una jornada molt especial va tenir lloc el dia 19 de febrer a l’Escola Tres Pins de Barcelona. L’APSOCECAT, atenent una invitació de la directora, Ester Molins, va portar a terme una jornada intensiva destinada a explicar la sordceguesa als alumnes de P5, de quart i de sisè. En total 77 infants van participar-hi.

Alba Camprodon i Alba Campmany, responsables de les àrees de Vida independent i de Formació, respectivament, van dirigir els tallers. Atenent a l’especial audiència, es van fer grups separats. En funció de l’edat una breu introducció va anar seguida d’activitats participatives enfocades com a jocs didàctics.

Expliquem la sordceguesa als nens

Per tal de facilitar la participació es van fer grups reduïts. Un dels tallers va estar enfocat en la part de comunicacióa través d’objectes referents: una cullera, una pilota, etc. També es van ensenyar llibres en Braille, així com les ulleres de simulació de pèrdua visual. L’altre era el taller de guia. Un cop explicada la tècnica bàsica els petits van fer recorreguts pels passadissos i escales, equipats amb antifaços i bastons blancs i vermells. Cada grup va canviar per tal de gaudir de l’altra activitat. Nens i nenes van participar amb màxima motivació i sense estalviar-se cap pregunta.

Amb els més petits, de P5, es va fer un taller de titelles amb el conte del Queni, el cargol que no pot ni veure ni sentir,  amb interpretació en LSC. La part pràctica va consistir en provar de tapar-se els ulls i desplaçar-se amb l’ajut del bastó (adaptat a mida petita), i també en una activitat d’ experiència tàctil amb recorreguts sobre plafons podotàctils.

Totes les activitats per explicar la sordceguesa als nens van tenir molt bona acollida. De ser possible es plantejarà una programació anual que permeti repetir també amb la resta de grups.