21/12/2021

Fa uns anys una de les nostres associades ens va proposar una activitat per a fer des d’APSOCECAT: un vol en globus aerostàtic. Com totes les propostes que rebem, en vam prendre nota i vam intentar valorar-la, però encara no era possible. Tot i que ha passat un temps des d’aquesta proposta,  enguany gràcies al suport de la Diputació de Barcelona hem pogut fer realitat aquest desig.

D’aquesta manera, un grup de 4 persones amb sordceguesa acompanyades de 4 professionals de la mediació en sordceguesa, 4 persones de suport a la mediació i 3 persones de coordinació, vam poder gaudir d’un vol d’una hora en globus aerostàtic el passat 18 de desembre. Donat que el vol començava a primera hora del matí, l’activitat es va iniciar el divendres 17, dia en el que ens vam reunir tot el grup a la seu d’APSOCECAT per a fer la rebuda i que les persones participants es poguessin saludar i conèixer, així com també realitzar tests d’antígens per a poder garantir la seguretat de la sortida. Després de la trobada inicial vam marxar camí de Manresa en autobús on hi havia la l’alberg en el que ens vam allotjar. Un cop vam arribar, vam dedicar una estona a fer reconeixement de l’entorn i també a la socialització, ja que moltes de les persones participants ja es coneixien però que degut a la Covid i a que viuen en diferents territoris, feia ja un temps que no s’havien pogut trobar. Tot i que l’activitat principal era la sortida en globus, també el fet de poder relacionar-se entre iguals i conversar entre elles formava part de la sortida i és molt valorat pel col·lectiu.

El dissabte ens vam llevar ben d’hora per a poder ser a Callús, població propera a Manresa, a les 8 del matí. Quan vam arribar, l’empresa organitzadora va començar a inflar el globus en el que ens havíem de muntar i les persones amb sordceguesa van poder tocar-lo i sentir com s’inflava poc a poc, una manera accessible per a poder sentir el procés que calia fer per enlairar-nos. Un cop el globus ja estava força inflat, vam poder entrar-hi dintre i ser conscients de les grans dimensions que tenia el nostre passatge als núvols.

El globus era prou gran com perquè tot el grup hi pogués pujar, així que les 14 persones assistents a la sortida vam poder volar plegades. Un cop dins ens van explicar les posicions que havíem de mantenir per a l’enlairament i aterratge i ens vam disposar a enlairar-nos. El nostre vehicle aeri va arribar fins als 1.500 metres d’alçada i vam poder gaudir de vistes espectaculars de Montserrat i muntanyes nevades dels voltants de Manresa que les mediadores anaven relatant a les persones amb sordceguesa que no comptaven amb restes visuals. El trajecte va ser molt tranquil, ja que el globus comptava amb una gran estabilitat i només en els canvis de capa d’aire sentíem un petit balanceig. Després del vol, l’organització del globus ens va oferir una copa de cava i altres refrigeris per a celebrar l’experiència. Un cop finalitzada la celebrada ens vam dirigir a un restaurant de la zona per a dinar tots plegats i poder comptar amb un espai per a comentar el vol i les sensacions viscudes abans de tornar cap a casa.

Ha estat la primera vegada que tant les persones amb sordceguesa com les mediadores hem volat en globus aerostàtic i les valoracions han estat unànimement positives. Poder viure aquesta aventura amb mediació continuada i envoltades d’amistats ha estat, de ben segur, una experiència inoblidable.

El programa ‘En Lengua de Signos’ de Televisió Espanyola ha fet un reportatge de l’activitat que us recomanem per a veure l’experiència: